REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPuszystszego ciasta świat nie widział. Robię je migiem z zaledwie kilku składników

Puszystszego ciasta świat nie widział. Robię je migiem z zaledwie kilku składników

puszyste ciasto
fot. screen Youtube /@deliciousday1

Łasuchy, koniecznie przetestujcie recepturę na obłędnie puszyste ciasto. Udaje się za każdym razem, ślicznie wyrasta i jest puszyste jak chmurka. Czego chcieć więcej? Prawdopodobnie nie mieliście jeszcze okazji skosztować tak znakomitego deseru, więc szybko nadrabiajcie zaległości. Pyszny i puchaty wypiek przygotujecie z kilku przystępnych produktów.

REKLAMA

Ciasto nad ciastami. Tak puszystego w życiu nie jedliście

Osoby, które często pieką ciasta i wciąż poszukują nowych receptur, powinny zainteresować się tą zamieszczoną poniżej. Taki deser to absolutny hit na stole. Wzbudzi same zachwyty i nikt nie odmówi sobie nawet małego kawałka przysmaku.

Ten przepis daje niezwykły efekt puszystości, ale to nie jedyna jego zaleta. Deser ma ich znacznie więcej, jest kremowy, delikatny i rozpływa się w ustach. To prawdziwy raj dla podniebienia i gratka dla miłośników swojskich wyrobów cukierniczych. Warto zapoznać się z tą prostą recepturą.

Przepis na mocno puszyste ciasto

Składniki:
»4 jajka
»300 g jogurtu naturalnego
»4 łyżki mąki ziemniaczanej
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
»100 g cukru
»sól
»cukier puder

REKLAMA

Opis przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę kartoflaną. Masę wzbogacamy o jogurt i mieszamy robotem, aż będzie gładka.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pianę przekładamy do naczynia z uprzednio przyrządzanym ciastem i lekko mieszamy. Wszystko przelewamy do okrągłej formy, w której znajduje się papier pergaminowy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 170°C pieczemy deser przez 50 minut.

Po tym czasie puszysty wypiek jest gotowy do podania. Świetnie sprawdzi się na wszelkie okazje. Gotowe ciasta warto udekorować cukrem pudrem. Zrobi ogromne wrażenie na każdym łasuchu. Jest mocno wyrośnięte, a do tego sprężyste i super puszyste. Powyższy przepis jest naprawdę prosty, więc każdy poradzi sobie bez najmniejszego problemu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA