Racuchy to jedno z tych dań, do których lubimy wracać. Są łatwe do zrobienia i nie wymagają zbyt wielu składników. W dodatku przyjmą praktyczne każde owoce, jakie do nich dodamy. Największym uznaniem cieszy się odsłona z jabłkami, ale warto spróbować też racuchów z truskawkami, śliwkami, gruszkami czy rabarbarem. Z innymi dodatkami również można eksperymentować i zamiast np. mleka dodać kefir lub maślankę. Dzisiejszy wariant zawiera zsiadłe mleko. Z takim dodatkiem racuchy będą rosnąć na patelni jak poduszki. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu.
Jak usmażyć pulchne racuchy?
Jeśli myślisz, że efekt puszystości może zagwarantować wyłącznie proszek do pieczenia, soda czy drożdże, jesteś w błędzie. Wystarczy dodać do ciasta na racuchy kwaśne mleko, a żadne spulchniacze nie będą potrzebne. Nie dość, że placuszki na patelni pięknie wyrosną, to będą też pysznie smakować. Przepis na racuchy z popularnym napojem fermentowanym jest dziecinnie prosty. Oto lista niezbędnych składników.
Przepis na pulchne racuchy ze zsiadłym mlekiem
Składniki:
2 duże jajka
2 szklanki zsiadłego mleka
2,5 szklanki mąki pszennej
odrobina soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
W misce umieść mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, zamieszaj.
Dodaj 2 szklanki kwaśnego mleka i 2 jajka, łącz składniki na spójną, gęstą masę przy pomocy miksera.
Na patelnię wlej olej, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta i układaj na patelni. Sztuciec za każdym razem możesz zanurzać w wodzie, a potem dopiero nabierać ciasto. Unikniesz późniejszego skrobania metalowej powierzchni łyżki, bo masa nie będzie się do niej przylepiać.
Racuchy smaż z dwóch stron, aż się zarumienią. Gotowe wykładaj na talerz wyścielony ręcznikami kuchennymi, które wciągną nadmiar oleju. Placki możesz posypać cukrem pudrem, smacznego.