Klemens to efektowne i apetyczne ciasto, które przyciąga wzrok każdego łasucha. Biszkopt kakaowy, pomiędzy którym znajduje się obłędna kremowa masa z kawałkami czekolady smakuje obłędnie. Ta receptura ma wielki potencjał i wszystko wskazuje na to, że lada chwila opanuje całą Polskę. Wypiek podbije każdy stół, sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Klemens to deser, który warto zrobić jeszcze tego lata. Będzie wspaniałą odskocznią od innych słodkości.
Ten przepis na ciasto Klemens jest dla każdego. Puszysty biszkopt kakaowy nasączony ponczem nie jest ani trochę nudny – pokryty masą budyniową rozpływa się w ustach podczas degustacji, a kawałki czekolady dają jeszcze lepszy efekt. Dla kontrastu można wkomponować do placka dżem porzeczkowy – lekko kwaskowaty niuans przyda się w dość słodkim zestawie.
W moim domu ciasto Klemens od razu zdobyło serca wszystkich domowników i robię je w każdy weekend. Polecam każdemu ten prosty przepis na wspaniały wypiek.
Przepis na ciasto Klemens
Lista składników:
Biszkopt:
120 g mąki pszennej
6 jajek
2 łyżki ciemnego kakao
odrobina soli
180 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
100 g cukru
1 litr mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 opak. budyniu waniliowego
200 g deserowej czekolady o dużej zawartości kakao
200 g masła
opcjonalnie 2-3 łyżki wiśniówki bądź likieru kawowego
Poncz:
200 ml naparu z herbaty bądź przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ubijamy białka z solą na sztywno, potem partiami dodajemy cukier, a gdy się roztopi, przekładamy stopniowo żółtka i ucieramy na pulchne, jasne ciasto.
Etapami dodajemy miks z mąką i łączymy na jednolitą masę, którą od razu przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyściełanej pergaminem. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie biszkopt zostawiamy na 15 minut w piecu, a później go wyciągamy. Gdy wystygnie, dzielimy go równolegle na dwa blaty o takiej samej grubości.
Na krem: w ok. 200 ml mleka rozrabiamy budynie i skrobię, a pozostałą porcję nabiału zagotowujemy z dodatkiem cukru. Gdy się roztopi, a płyn w garnku zagotuje, przelewamy rozpuszczony budyń i szybko mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
Naczynie okrywamy folią i studzimy. Masło w temp. pokojowej ucieramy mikserem i sukcesywnie łączymy z chłodnym kremem budyniowym. Na końcu możemy wzbogacić mieszankę o odrobinę likieru. Wrzucamy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy szpatułką.
Robimy poncz z cytryny, przegotowanej wody i cukru – kryształki powinny się dobrze rozpuścić. Roztworem nasączamy najpierw dolną cześć ciasta biszkoptowego. Smarujemy go 1/2 budyniu i umieszczamy na powierzchni drugi kawałek ciasta. Jego także ponczujemy i smarujemy pozostałą porcją budyniu.
REKLAMA
Opcjonalnie możemy posmarować np. dolny blat konfiturą porzeczkową. Z wierzchu deser możemy udekorować stopioną czekoladą albo wiórkami czekoladowymi. Wypiek chłodzimy i dopiero potem serwujemy, smacznego.