Ciasto biszkoptowe z malinami to standard, który nigdy nie wychodzi z mody. Delikatny i łatwy w przyrządzeniu Malinowiec podbije twoją kuchnię już na samym wstępie. Pachnie zjawiskowo i wygląda smakowicie. A degustacja to czysta przyjemność. Pulchny biszkopt, gładki budyniowy krem i maliny zatopione w galaretce to kompozycja wprost stworzona na lato. Ten przepis na pyszne ciasto Malinowiec nie może cię ominąć!
Wybitne ciasto z sezonowymi owocami
Sezon na maliny w rozkwicie. Można jeść je solo lub dodawać do rozmaitych dań, głównie tych na słodko. Poznaj przepis na Malinowca. Ten warstwowy deser jest szybki do zrobienia i naprawdę pyszny. W zasadzie trzeba tylko upiec biszkopt, ugotować budyń i rozpuścić galaretkę. Dokładny przewodnik przygotowania deseru znajdziesz poniżej. Najpierw jednak zerknij na listę składników. Czy masz je wszystkie w swojej kuchni? Jeśli tak, to możesz walecznie zacząć pracę nad ciastem!
Przepis na ciasto Malinowiec
Składniki:
200 g mąki pszennej,
500 g malin (lub innych owoców np. truskawek),
4 duże jajka,
500 ml wody,
500 ml mleka,
2 torebki budyniu śmietankowego,
150 g masła,
200 g cukru,
łyżka proszku do pieczenia,
2 torebki galaretki malinowej,
Przygotowanie:
Do jajek dodajemy cukier i ucieramy składniki na jasny krem. Potem wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem i nadal łączymy. Powstałe ciasto przelewamy do formy o wymiarach 40 x 25 cm. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez pół godziny. Biszkopt studzimy i dzielimy wzdłuż na 2 części.
Budynie gotujemy w mleku (500 ml), często mieszając. Studzimy. Potem sukcesywnie dodajemy do masy masło i ucieramy. Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy 1/2 budyniu i kładziemy drugą część biszkoptu. Rozprowadzamy na nim pozostałą porcję kremu.
Galaretkę roztapiamy w wodzie (500 ml), czekamy, aż delikatnie zastygnie. Na deserze rozkładamy maliny i zalewamy je nadal lekko płynną galaretką. Wkładamy ciasto na 2 godziny do chłodziarki.