Czym uszczęśliwić dzieci w ostatnie tygodnie wakacji? Polecamy przepis na orzeźwiający deser jagodowy, który mocno wyróżnia się spośród wszystkich innych ciast bez pieczenia. Dzięki fantazyjnym wzorkom wygląda jak zebra i przyciąga oko. Jeśli masz w spiżarni słoiczek dżemu jagodowego, to właśnie teraz jest okazja, bo go rozpocząć. Spokojnie, do ciasta potrzeba niewiele konfitury, więc będziesz mieć jeszcze sporo owocowych zapasów na zimę. Zachęcamy do przetestowania tej szybkiej i łatwej receptury na letni deser pełen smaku.
To ciasto bez pieczenia przypomina jagodową zebrę. Jest lekkie i delikatne jak piórko, a potas jedzenia dosłownie rozpływa się w ustach. Posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Takiego deseru na próżno szukać w osiedlowych cukierniach. Szkoda byłoby zaprzepaścić ten przepis – to tylko kilka składników i chwila pracy w kuchni.
Przepis na deser z herbatników i kremu jagodowego
Składniki:
100 g herbatników
5 łyżek cukru
8 g żelatyny
50 ml wody
½ łyżki soku z cytryny
5 łyżek jogurtu
300 g serka śmietankowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżki dżemu jagodowego
170 ml śmietanki 30%
50 g masła
Wykonanie:
Żelatynę roztapiamy w wodzie, odstawiamy. Kruche ciasteczka rozdrabniamy blenderem, przekładamy do naczynia. Dodajemy płynne masło, mieszamy. Umieszczamy masę w okrągłej blasze o średnicy 18 cm. Spodem szklanki ubijamy ją i wkładamy do chłodziarki.
Mieszamy w sporym naczyniu serek, wanilię i sok owocowy. 1/2 masy łączymy z ciepłą żelatyną i przekładamy do reszty masy, mieszamy. Dokładamy kremówkę i znów mieszamy. Uzyskany krem dzielimy na 2 porcje. Pierwszą wzbogacamy o konfiturę jagodową – dokładnie łączymy.
Na schłodzone ciasto herbatnikowe wlewamy na zmianę białą i jagodową masę. Deser umieszczamy w lodówce na minimum dwie godziny, a potem częstujemy rodzinę i gości, smacznego.