Nie musisz już szukać przepisu na mega szybkie i prościutkie ciasto z sezonowymi owocami, bo akurat je znalazłeś. Receptura nie przysparza żadnych kłopotów, więc mogą bez obaw skorzystać z niej kuchenni debiutanci. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto ze śliwkami. Tutaj nie używamy piekarnika, patelnia wystarczy. Placek też się uda, a jego konsystencja, aromat i smak zachwycą cię od pierwszego kęsa.
Sezon na śliwki warto świętować z przytupem. Owoce te nigdy nie są tak smaczne, jak teraz, pod koniec lata. Nie są też zbyt drogie, więc zaopatrz się w co najmniej kilogram dorodnych sztuk i kilka z nich przeznacz na ciasto. Rodzaj śliwek dopasuj do własnych preferencji. Węgierki czy renklody będą pasować do deseru idealnie.
Owoce to jedno, a ciasto drugie. Powstaje ono m.in. z oleju, mąki, jajka i jogurtu greckiego. Oto szczegółowa lista produktów.
Szybki przepis na ciasto ze śliwkami
Składniki:
5 dużych śliwek
150 mąki
50 g cukru
1 jajko
50 g jogurtu greckiego
30 ml oleju
masło
7 g proszku do pieczenia
cukier puder
Opis przygotowania:
W naczyniu ucieramy jajko z cukrem przy pomocy trzepaczki. Wlewamy jogurt grecki i dalej łączymy masę. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a potem olej – znów mieszamy wszystko na spójną masę bez grudek.
Śliwki płuczemy, tniemy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paseczki o grubości 0,5 cm. Na patelni topimy trochę masła i wrzucamy kawałki owoców, podsmażając je dokładnie, aż się zarumienią.
Rozmieszczamy je na całej patelni, a następnie zalewamy przyrządzonym ciastem. Przykrywamy i smażymy na średniej mocy przez kwadrans. Potem obracamy placek i tak samo smażymy przez następny kwadrans. Studzimy deser i obsypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.