Gdzie przechowywać jajka? Według ekspertów ten produkt spożywczy można trzymać poza lodówką. To dobre miejsce dla wędlin, jogurtów czy sałatek z majonezem, ale niekoniecznie dla jajek. Poznaj zaskakujący patent, dzięki któremu surowe jajka będą zdatne do spożycia nawet przez rok.
Podstawowe zasady przechowywania jajek
Jaja w całości można trzymać w lodówce przez maksymalnie trzy tygodnie. W temp. pokojowej poleżą najwyżej 2 tygodnie. Same białka można składować w szczelnym pudełeczku przez 3 tyg. w chłodziarce, a żółtka przez ok. 3 dni.
Kontrowersyjny patent przechowywania jajek pozwala zdecydowanie wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. Polega ma zamrażaniu.
Tym sposobem jajka poleżą nawet przez 12 miesięcy
Dzięki mrożeniu surowe jajka przetrwają nawet rok i nie utracą swoich walorów. Przed przechowaniem nie muszą zostać od siebie oddzielone. Najpierw musisz je rozbić, przelać zawartość (białko i żółtko) do naczynia, ubić całość, a potem przelać do odpowiedniego pudełka z pokrywką. Nie zapomnij opisać mrożonki (data zamrożenia powinna obowiązkowo znaleźć się na pojemniku). Chcąc utrwalić żółtka i białka osobno, należy postępować nieco inaczej.
Żółtka oddziel, przełóż do pudełka i wsyp do nich sól lub cukier (w zależności od późniejszego wykorzystania surowca, czy do deserów, czy dań wytrawnych). Soli dodaj 1/2 łyżeczki, a cukru 1,5 łyżki na 240 ml żółtka (proporcjonalnie możesz zwiększać ilość cukru np. na 480 ml-3 łyżki). Doprawione jajka wymieszaj i dopiero zamroź. Natomiast białko wymieszaj i zamroź w pudełku podobnie jak jajka w całości.
Jak poprawnie rozmrozić jajka?
Jajka rozmrażaj w lodówce. Możesz zostawić je tam na całą noc, a na następny dzień zużyć do potraw.