Fanta i bita śmietana? Może brzmi to jak abstrakcja, ale to niesamowity deser, którym zaskoczysz gości. Nietypowe połączenie bitej śmietany z tym popularnym napojem szturmem zdobywa sławę na social mediach. Dlaczego warto spróbować tego połączenia? Przygotuj i sprawdź, a efekt będzie zadziwiający.
Dlaczego Fanta z bitą śmietaną? Nietypowe połączenie – pyszny smak
Fanta to popularny, gazowany napój o słodko-owocowym smaku. W połączeniu ze śmietaną to prawdziwa bomba smakowa, kwaśny napój idealnie balansuje słodycz śmietany. To smak jakiego jeszcze nie próbowałeś. Ale to nie wszystko, bo takie połączenie daje świetne efekty wizualne, a szczególnie ciekawe są efekty wizualne. Gazowane bąbelki napoju sprawią, że cały krem śmietankowy staje się jeszcze bardziej puszysty oraz nabiera świetnej tekstury.
Jak zrobić deser z Fantą i bitą śmietaną? Poznaj przepis
Składniki:
» 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
» 100 ml Fanty – smak dowolny, jaki lubisz najbardziej, my używamy pomarańczowego
» 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
» herbatniki i owoce do dekoracji – banany, truskawki, brzoskwinie – twój wybór
Przygotowanie:
Wlej śmietankę do szklanego, wysokiego naczynia, a potem ubij na sztywno mikserem. Dodaj cukier puder, a następnie bardzo delikatnym strużkiem wlewaj Fantę do śmietany. Miksuj ostrożnie i na najwolniejszych obrotach, by śmietana nie zważyła się.
Przełóż krem do pucharków, albo możesz wyłożyć do naczynia. Jeśli chcesz, możesz też wyłożyć spód herbatnikami lub wkruszyć je do masy, następnie udekoruj owocami i wstaw do lodówki na kilka godzin, smacznego!