REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBez mielenia maku, a smak obłędny. Prosty makowiec w 15 minut

Bez mielenia maku, a smak obłędny. Prosty makowiec w 15 minut

makowiec
fot. screen Youtube / @tanja.kulinarim

Zapomnij o forsownym mieleniu maku i przygotowywaniu
makowca. Jeśli nie masz czasu i nerwów, kup gotowe ciasto lub upiecz je samodzielnie według tego łatwego przepisu, dedykowanego leniuchom i łasuchom. Słodkość z makiem w wersji last minute będzie przebojem na twoim stole nie tylko w święta. Wypróbuj ten przepis już teraz, jeśli nie możesz się doczekać, by spróbować swojskiego wypieku. Jest pachnący, wilgotny i pełen rozmaitych bakalii.

REKLAMA

Pracy w kuchni nad ciastem makowym jest niewiele. Używasz gotowej masy masowej z puszki, więc omija cię żmudne mielenie maku. Resztę pracy wykonuje za ciebie robot. Musisz tylko dodawać do misy składniki we właściwej kolejności i tyle. Ten przepis na błyskawiczny makowiec na pewno zostanie z tobą na dłużej.

Przepis na makowiec dla leniwych

Lista składników:
6 jajek w temp pokojowej
850 g gotowej masy makowej z puszki
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
150 g mielonych migdałów
po ok. 50 g: orzechów włoskich/laskowych, rodzynek, wiórków kokosowych lub suszonych moreli
100 g gorzkiej czekolady
cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania
Dno okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem, a jej boki posmaruj masłem i posyp mąką.

REKLAMA

Masę makową umieść w misie robota i miksuj ze zmielonymi migdałami na wolnych obrotach, w międzyczasie dodaj jajko – mieszaj 30-60 sekund i dodaj kolejne jajko, znów mieszaj itd. W ten sposób połącz masę ze wszystkimi 6 jajkami.

Nie przerywając ucierania wsyp rodzynki i inne bakalie. Na samym końcu dodaj do ciasta posiekaną czekoladę oraz kremówkę.

Wymieszaną masę przełóż do formy. Makowiec piecz w temperaturze 175-180 st. C. przez 45 – 50 minut.

REKLAMA

Po upieczeniu może być mocno wilgotny, więc połóż go na kuchennym blacie, aby nadmiar wody odparował. Po kilku godzinach „leżakowania” udekoruj wypiek cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA