Piankowe ciasto bez pieczenia jest lekkie i puszyste, a pracy nad nim jest tyle, co nic. Efekt jest piorunujący i na miarę wykwalifikowanego cukiernika. Słodka pianka sprawdzi się na każdą okazję i wprawi w osłupienie twoich gości. Zaręczam, że każdy będzie marzył o dokładkach. Prosta, wyśmienita pianka to najlepsza propozycja na deser po obiedzie. Nawet Ptasie mleczko nie jest tak smaczne, jak domowej roboty pianka. Spróbuj przepisu!
Piankowy deser bez pieczenia jest prostszy w przygotowaniu niż sernik na zimno, a smakuje od niego nawet lepiej. Każdy, kto go skosztuje, na pewno się z tym zgodzi. Zobacz, czy masz w domu wszystkie składniki z poniższej listy.
Przepis na piankowe ciasto bez pieczenia
Lista składników:
» 2 wafle,
» pół litra śmietany kremówki,
» pół litra wrzącej wody,
» 2 łyżeczki cukru pudru,
» 2 torebki galaretki przezroczystej.
Przygotowanie:
Formę (24×24 cm) wyłóż pergaminem. Przytnij wafle tak, by zmieściły się w niej. Jeden wafel umieść na dnie formy.
Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź.
Zimną kremówkę ubijaj na sztywno z cukrem, nie przerywając mieszania, dodawaj nadal płynną galaretkę.
Powstałą masę włóż do chłodziarki na kilka minut – do lekkiego stwardnienia.
Potem masę rozsmaruj na andrucie w blaszce i połóż 2 andrut. Deser włóż do chłodziarki. Po 1-2 godzinach powinien dobrze zastygnąć.
Wskazówka:
Galaretkę przezroczystą możesz wymienić na inną, ulubioną. Równocześnie twoje ciasto będzie miało inny kolor. Na przykład malinowa nada różowy kolor piance, cytrynowa – żółty, brzoskwiniowa – pomarańczowy, a borówkowa – niebieski.