Zupa grzybowa to dla wielu osób symbol domowej Wigilii. Przyrządzona według przepisu sławnego kucharza – Tomasza Strzelczyka jest esencjonalna, aromatyczna i pełna smaku. Można śmiało stwierdzić, że to królowa polskich świąt. Polecamy przepis Strzelczyka na domową zupę z suszonych grzybów.
Sekretem pysznej zupy jest spora ilość suszonych grzybów. Należy je moczyć w wodzie przez całą noc. Dzięki temu zmiękną. Wody z moczenia nie wolno wylewać. Strzelczyk dodaje ją do garnka i w ten sposób zupa ma wyraźny grzybowy smak. Moc bulionu dodatkowo podkręca opaloną nad ogniem cebulą. Ugotuj świąteczną zupę według receptury Strzelczyka, a usłyszysz same superlatywy przy stole.
Przepis Strzelczyka na świąteczną zupę grzybową
Lista składników:
80 g suszonych grzybów,
ok. 3 l wody,
3 cebule (1 na wywar, 2 do podsmażenia),
1 korzeń pietruszki,
4 średnie marchewki,
1 por,
1 nieduży kawałek selera
1 łyżeczka cząbru suszonego,
4 szt. ziela angielskiego,
pieprz i sól do smaku,
2 liście laurowe,
250 ml śmietany 18%.
Wykonanie:
Dzień przed przyrządzeniem zupy, namocz grzyby w wodzie.
Warzywa obierz. W garnku umieść pietruszkę, seler, 1 cebulę, por i 2 marchewki. Cebulę wcześniej opal. Wrzuć ziarna ziela, liście laurowe, a także po 1 łyżeczce soli i pieprzu. Wszystko zalej wodą, w której moczyły się grzyby. Bulion gotuj przez ok. 60 minut, a później wyłącz ogień.
Cebulę (2 sztuki) obierz, pokrój i zeszklij na maśle. Grzyby po odsączeniu posiekaj i wrzuć do cebuli i podsmażaj na maśle. Posyp mieszankę cząbrem i smaż przez 5 minut.
Z bulionu w garnku wyjmij jarzyny łyżką cedzakową. Zostaw sam wywar. Przełóż do niego grzyby z patelni i wrzuć 2 starte na tarce marchewki. Danie dopraw pieprzem i solą do smaku, gotuj ok. 20 minut. Zabiel śmietaną i gotuj ostatnie 5 minut. Smacznego.