Przygotuj na święta jadalne szyszki z 3 składników, a zaskoczysz wszystkich domowników i gości. Ten modny przepis na elegancką przekąskę może wypróbować każdy, nawet kuchenny laik. Nie jest czasochłonny ani skomplikowany, jak może się wydawać. Jadalne szyszki nie wymagają pieczenia, a jedynie chwilowego schłodzenia w lodówce. Będą przebojem na każdym stole i znikną z talerzyka momentalnie.
Szyszki zrobią większe wrażenie na gościach niż pierniczki
Na święta Bożego Narodzenia możesz przygotować dla rodziny nie tylko pierniczki. Chęć na coś słodkiego zaspokoją inne smakołyki, na przykład te imitujące szyszki. Będą atrakcją każdego stołu.
Przepis na słodkie szyszki świąteczne
Składniki:
● serek śmietankowy naturalny – 100 g,
● czekoladowe markizy – 20 sztuk,
● płatki śniadaniowe czekoladowe.
Przygotowanie:
Ciastka umieść w naczyniu, zmiksuj na proszek. Przełóż serek śmietankowy i zacznij wyrabiać składniki dłonią. Powinieneś uzyskać spójną, gęstą i lekko twardą masę (zbyt miękka będzie się rozlatywać).
Odrywaj małe porcje ciasta i lep stożki. Ich wielkość dopasuj do własnych upodobań. Jeśli stożki będą wysokie, wysokie będą także szyszki.
W każdą figurkę wbijaj czekoladowe płatki (dookoła niej). Zacznij od dołu i skończ na górze. Rób to tak, by „łuski” na siebie zachodziły, a wtedy najlepiej upodobnisz swój deser do leśnych szyszek. Na szczycie płatki mają się zamknąć.
Wszystkie sztuki umieść na talerzu czy desce do krojenia i włóż do lodówki na pół godziny, aby zrobiły się twardsze. Przed serwowaniem oprósz słodkie szyszki cukrem pudrem. Smacznego.
Sprawdź też przepis na pierogi sernikowe.