
Na słodki placek z truskawkami wiele osób czekało z utęsknieniem już od kilku ładnych miesięcy. Najlepsze do wypieku są oczywiście świeże owoce z polskich plantacji, które dolatują w czerwcu, ale jeśli nie chcesz dłużej czekać, aż się pojawią, upiecz deser teraz – importowane świeże truskawki są już dostępne w sklepach i na targowiskach. Z nimi też ciasto będzie smakować wybitnie.
Nic nie przebije domowego ciasta z truskawkami. Ten wypiek przypomni Ci smak lata, które coraz bliżej
Wkrótce rozpocznie się sezon na polskie owoce, takie jak maliny, porzeczki, borówki, agrest czy truskawki. Te ostatnie już są dostępne – głównie z importu. Same w sobie są rarytasami, ale w pulchnym cieście będą równie pyszne. Aby je zrobić, musisz zaopatrzyć się w pół kilograma świeżych owoców i kilka podstawowych produktów spożywczych takich jak mąka, olej, cukier i mleko. Wszystko połącz ze sobą według prawidłowej kolejności, umieść na cieście pokrojone owoce i wsuń do piekarnika. Pyszne ciasto do kawy gotowe.
Polecamy:
• Truskawkowy sernik na zimno bez twarogu. Ma przepyszny smak
• Murzynek z truskawkami. Goście potwierdzili, że ten jest najlepszy
• Koktajl truskawkowy – dodaj ten składnik, a będzie perfekcyjny! Przepis
Prosty przepis na ciasto z truskawkami
Lista składników:
⭒ 340 g mąki,
⭒ 200 ml mleka,
⭒ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
⭒ 150 g drobnego cukru,
⭒ 200 ml oleju roślinnego,
⭒ 1 łyżeczka cukru waniliowego,
⭒ 4 jajka,
⭒ szczypta soli,
⭒ pół kilograma truskawek,
⭒ cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Myjemy owoce, osuszamy je i pozbywamy się szypułek. Każdą sztukę kroimy drobniej.
Do naczynia wbijamy jajka, dajemy cukier i trochę soli, ucieramy mikserem do białości. Cukier musi się dobrze roztopić. Bez ustanku mieszamy, sukcesywnie dolewamy olej i mleko.
Do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem, przez chwilę mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy ją do blachy (24 cm x 24 cm) wyścielonej pergaminem.
Delikatnie wciskamy w ciasto truskawki i pieczemy je w 180℃ przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Potem wyciągamy placek z piekarnika, studzimy i ozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego.