
Polacy pokochali setki zagranicznych dań. Za największe hity uznaje się włoską pizzę, japońskie sushi, szwedzkie klopsiki czy gruzińskie chaczapuri. Tym razem przedstawiamy coś z kuchni greckiej. Popularną w Grecji sałatkę na pewno już znasz i więc czas odkryć nowe karty. Kotlety po grecku zapewne czeka ten sam los co dewolaje i sznycle wiedeńskie, na punkcie których świat oszalał. Schabowe w greckiej wersji warto zrobić na niedzielny obiad, bo są wyjątkowo dobre. Gorąco polecamy ten nowy sposób na schab.
Tradycyjny polski kotlet schabowy to już potrwa kultowa. Jego siłą jest łatwość przygotowania i przepyszny smak. Przy nim trudno o jakąś potyczkę. Dlatego warto podnieść poprzeczkę i zdecydować się na przygotowanie plastrów schabu trochę inaczej niż zwykle. Grecka odsłona uwielbianych kotletów zawiera aromatyczne zioła i inne dodatki, takie jak ser feta i oliwki. W dodatku dzieło kończy obróbka cieplna w piekarniku. Kotlety po grecku wyglądają apetycznie i są wyśmienite, dlatego każdy koneser mięsnych frykasów powinien je zrobić. Z tym przepisem będzie to prostsze.
Przepis na kotlety schabowe po grecku
Składniki:
» schab – 1 kg
» pomidor – 1 spora sztuka
» ser feta – pół paczki
» czarne oliwki – kilka sztuk
» pieprz i sól – do smaku
» świeży rozmaryn i tymianek (ew. suszony, po 1 łyżeczce każdego)
» oliwa – 1 łyżka
» mąka – 2 łyżki
» olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na plastry. Przy pomocy tłuczka ubijamy każdy kawałek, a potem otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do momentu, aż się zarumienią. Z patelni wykładamy je na blachę do zapiekania. Na każdej porcji umieszczamy plasterek pomidora, posiekane oliwki i pokruszoną fetę. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Lekko polewamy oliwą i wstawiamy potrawę do piekarnika. W temperaturze 200℃ pieczemy ją przez 10 minut. Smacznego.
Czytaj też: Kilka chwil i masz blachę ciasta z truskawkami. Smak cię powali