
Sernik na zimno to bezsprzecznie najlepsze ciasto na lato. W internecie przepisów na tę wersję ukochanego przysmaku jest multum, ale spośród nich wszystkich wygrywa ten zaprezentowany poniżej. Sernik z dodatkiem jagód ma aż trzy kolorowe warstwy, a dwie z nich są delikatne i kremowe w smaku. Gdy podasz taki deser swoim gościom, będą w szoku, a po chwili chwycą za łyżeczki. Szansa, że zostaną po nim jakieś okruszki, jest maleńka.
Król wypieków jest tylko jeden i jest nim sernik – na pewno większość łasuchów jest tego samego zdania. Ten wypiek gości na naszych stołach podczas ważnych świąt czy na przyjęciach rodzinnych. Hitem letnich spotkań jest ten jagodowy sernik bez pieczenia. Sezon na granatowe kuleczki wystartował, więc warto uwzględnić je w przepisie. Są smaczne i bardzo zdrowe. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze czynią je polskim superfoods. Najczęściej zamykamy je w drożdżówkach czy pierogach. Sernik to także rewelacyjny pomysł na przemycenie jagód do diety.
Jagodowy sernik na zimno. Prosty przepis na sezonowe ciasto
Składniki:
» 240 g herbatników kakaowych,
» 1 kg sera z wiaderka,
» 4-5 łyżek cukru pudru,
» 500 ml śmietanki kremówki,
» 1/2 szklanki chłodnej wody,
» 6 łyżeczek żelatyny,
» 80 g masła,
» ok. 1 litr jagód (lub trochę mniej).
Wykonanie:
Na spód: zmiel herbatniki w blenderze i wrzuć do miski. Zalej je płynnym masłem i chwilę miksuj. Powstałą masę przełóż do formy o wymiarach 24 cm x 28 cm wyścielonej pergaminem, dociśnij ją ręką. Blachę umieść w chłodziarce.
Trochę jagód (niecałą szklankę) wrzuć do rondelka i podgrzewaj przez kilka minut, a potem przetrzyj na sitku – musisz pozbyć się skórek. Sam mus jagodowy ostudź.
Żelatynę zalej ok. 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na dwie minuty. Rozpuść ją w kuchence mikrofalowej (podgrzewaj przez ok. 25 sekund), lekko ostudź.
Twaróg z miksuj razem z cukrem. W osobnym pojemniku ubijaj zimną kremówkę. Do żelatyny przełóż odrobinę sera i mieszaj. Jednolitą masę przełóż do reszty masy na sernik i ucieraj robotem. Dodaj do niej bitą śmietanę i wymieszaj łyżką.
1/2 tej masy równo rozsmaruj na spodzie ciasteczkowym w formie i schłódź deser przez ok. 6 minut. Pozostałą masę serową połącz z musem jagodowym, krótko miksuj. Wsyp szklankę całych jagód, wymieszaj. Przykryj jagodową masą jasną warstwę w blaszce. Udekoruj wierzch resztą owoców i włóż deser do chłodziarki. Po kilku godzinach możesz go podawać, smacznego.
Czytaj też: Dodaj sól w tym momencie. Zmienisz smak rosołu na lepsze