ShareInfo.plKulinariaLekki deser malinowa chmurka. Zachwyci nawet wybredną teściową

Lekki deser malinowa chmurka. Zachwyci nawet wybredną teściową

deser malinowa chmurka
fot. screen Youtube / Selmas Recipes

Symbolem letniego czasu są z pewnością desery w pucharkach. Dostęp do świeżych owoców jest nieograniczony, że znienacka uwalnia się w nas ochota na stworzenie czegoś słodkiego, pięknie wyglądającego i pysznego. Często robisz ciasto „Malinowa Chmurka”? Na letnich stołach ona jest numerem 1. Teraz skomponujesz tę wybitną kompozycję w pucharku. Będzie równie pysznie, a jednocześnie szybciej i łatwiej. Przedstawiamy recepturę na pucharkową wersję Malinowej Chmurki.

REKLAMA

Łatwy i efektowny przepis sprawi, że wakacje staną się wyjątkowe

W lipcu i sierpniu pogoda daje nam popalić. Gdy na zewnątrz jest jak piekarniku, nikt nie ma chęci na długie gotowanie obiadów i pieczenie ciast do kawy czy na przyjęcie. Zobacz, jak zrobić najsmaczniejszy deser na lato. Jeśli pokochałeś Malinową chmurkę, to twoje serce na pewno skradnie jej wariant w mono porcjach, który robi się błyskawicznie i bez odpalania piekarnika.

Przepis na deser a’la Malinowa Chmurka

Lista składników:
biszkopty lub ciasteczka – ok. 200 g
galaretka malinowa – 1 opakowanie
gorąca woda – ok. 450 ml
świeże maliny – 200 g
cukier puder – 1 kopiasta łyżka
serek mascarpone – 150 g
śmietanka 30-36% – 250 ml
gotowe bezy – 1 paczka
migdały w płatkach

Przygotowanie:
Galaretkę roztapiamy w gorącej wodzie, studzimy. Gdy lekko zastygnie, lecz nadal będzie płynna, przekładamy do niej maliny. Umieszczamy ją chłodziarce, by stężała.

Na krem: w misce ubijamy zimną śmietankę. Gdy będzie sztywna, dodajemy do niej małymi porcjami mascarpone, cały czas miksując na aksamitny krem. Przekładamy także cukier puder, najlepiej na samym końcu.

REKLAMA

Deser będziemy serwować w przezroczystych pucharkach. Na spodzie każdego z nich umieszczamy pokruszone biszkopty. Przykrywamy je 1/2 porcji kremu, wygładzamy. Deserki chłodzimy w lodówce przez ok. 5 minut.

Po tym czasie przelewamy na lekko stwardniały krem zimną, ale nadal płynną galaretkę z malinami. Na wierzch dajemy pozostałą masę z mascarpone.

Dekorujemy deser pokruszonymi bezami i migdałami. Wstawiamy do chłodziarki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego.

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA