
Obiadowym hitem na polskich stołach są kotlety mielone i schabowe. Są smaczne, ale mimo to mogą się znudzić. Ten przepis na medaliony z kurczaka w panierce jest jak najlepsza odskocznia. Każdy będzie brał po kilka sztuk, bo są obłędne i biją na głowę nawet nuggetsy.
Przepis na medaliony drobiowe zaskakuje smakiem i łatwością przygotowania. To świetny pomysł na obiad, gdy chciałbyś zaserwować swoim bliskim coś nowego na obiad. Medaliony smakują jak z dobrej restauracji i zasługują na kulinarne Grand Prix.
Kurczak to znane i lubiane mięso, z którego szefowie kuchni potrafią wyczarować setki różnych potraw. Zobacz ten przepis i zamień mięso w coś niesamowitego. Potrzebujesz tylko piersi z kurczaka, czosnku, a także kilku przypraw i ziół.
Przepis na medaliony drobiowe
Składniki:
» 2 duże piersi kurczaka,
» słodka papryka w proszku,
» pieprz i sól do smaku,
» zioła prowansalskie,
» 1 ząbek czosnku,
» bułka tarta do obtoczenia,
» olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso drobiowe zmielić w maszynce. Dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek, wymieszać.
Lekko zwilżyć dłonie i z powstałej masy lepić kule, lekko je spłaszczyć.
Panierować w bułce tartej i smażyć stopniowo na rozgrzanym na patelni oleju, aż zezłocą się z obu stron. Wykładać medaliony na talerz.
Czytaj też: Przez ten błąd wołowina często wychodzi twarda i żylasta