
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z najłatwiejszej receptury na świecie, polegającej na połączeniu paru produktów spożywczych. Mimo tak prostego składu wypiek wychodzi nieziemsko i ma niebanalny smak. Gwiazdą przepisu są świeże śliwki. Przez umieszczeniem ich na cieście warto poddać je drobnej „obróbce”, a wyjdą smakowitsze. Placek będzie zachwalać cała rodzina.
Placek ze śliwkami niejedno ma imię
Słodyczom pełnym chemii mówimy nie! Istnieje dla nich domowa alternatywa – w niej nie ma ulepszaczy, a tylko składniki, nad którymi masz pełną kontrolę. Zadbaj o to, by używane do deseru produkty miały wysoką jakość.
Najlepsza do wypieku będzie mąka pszenna tortowa (typ 450). Odmiana śliwek nie ma dużego znaczenia, ale jeśli musisz dokonać wyboru, sięgnij po węgierki. Są smaczne, pachnące, słodkie i mają zwarty miąższ. Placek ze śliwkami będzie sezonowym skarbem w twojej kuchni. To idealny dodatek do popołudniowej kawy.

Przepis na ciasto ze śliwkami
Składniki:
» ok. 800 g śliwek, np. węgierek,
» 2 szklanki mąki pszennej typ 450,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 5 jajek,
» 120 g masła,
» 1 szklanka cukru + 2 łyżki,
» 2 łyżki kaszy manny,
» 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i umieszczamy owoce w naczyniu. Dosładzamy cukrem (2 łyżki) i doprawiamy cynamonem (1 łyżeczka), łączymy bardzo dokładnie. Na razie odstawiamy na bok i zabieramy się za ciasto.
Roztapiamy masło, delikatnie studzimy. Przesiewamy mąkę z proszkiem prosto do osobnego naczynia. Jajka z cukrem ubijamy robotem na pulchną masę. Bez przerwy łączymy i przekładamy mąkę + proszek. Gdy otrzymamy jednolite ciasto, dodajemy powoli płynne masło.
Formę nacieramy masłem, posypujemy kaszą i przelewamy ciasto. Wygładzamy powierzchnię i umieszczamy wcześniej przygotowane owoce wraz z sokiem. Deser pieczemy w 180℃ przez ok. 45 minut, aż wierzch się zezłoci. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.