ShareInfo.plKulinariaKról wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $

Król wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $

ciasto Plaster miodu
fot. screen Youtube / @HeniaFoksprzepismamypl

Plaster miodu wygląda ujmująco i hipnotyzuje gości, a jednocześnie nie wymaga wielkiego talentu cukierniczego. Przygotuj się na idealną kompozycję składników i smaków, która bije na głowę sklepowe wypieki. Poznaj hitowy przepis Heni Foks na ciasto Plaster miodu.

REKLAMA

Miłośnicy słodkości będą pod urokiem. Plaster miodu to najlepsze ciasto wszech czasów

Chętnie zjadłbyś coś słodkiego i pysznego, ale sernik i szarlotki cię nudzą? Przełam stagnację w kuchni i przygotuj spektakularne ciasto Plaster miodu. To pewniak na deser i z pewnością będziesz z niego dumny, a gdy dasz go do spróbowania swoim gościom, pochwalą go i poproszą o więcej.

Polskie wypieki podbijają świat. Nasze receptury cieszą się popularnością na całym świecie. Gdyby i tę rozesłać w świat, zdobyłaby złoty medal w każdej dziedzinie.

Przepis na ciasto Plaster miodu

Składniki:
Ciasto
pół szklanki cukru
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny

REKLAMA

Krem
1 szklanka masy krówkowej
250 g masła
1 szklanka pokrojonych orzechów

Wykonanie:
Ciasto: do jajek wsyp cukier i oba składniki ubijaj na puszystą masę. Dodawaj olej i miód, a następnie mąkę, sodę rozpuszczoną w soku z cytryny. Wymieszaj masę i przelej do blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 35 minut w temperaturze 170℃.

Krem: masło w temperaturze pokojowej ucieraj do momentu, aż zbieleje i zwiększy objętość, potem przekładaj porcjami masę krówkową i dalej miksuj, aż uzyskasz pulchny krem. W międzyczasie dorzuć kawałki orzechów.

REKLAMA

Wyjmij ciasto z piekarnika i przedziel nożem na dwa blaty identycznej grubości. Jedną część umieść z powrotem w formie i rozprowadź na niej połowę kremu. Rozrzuć na nim kawałki orzechów i przykryj drugim blatem. Posmaruj go resztą masy, wyrównaj i przyłóż do niej kawałek folii bąbelkowej. Deser schładzaj przez kilka godzin, a potem zerwij z powierzchni folię. Krój na porcje i podawaj.

Czytaj też: Grzybki smakują zjawiskowo. Marynata wynosi je na mistrzowski poziom

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA