
Kaszubski sernik jest wilgotny, kremowy i pachnący, a wszystko dzięki użytym składnikom. Ten specjał cieszy się ogromną popularnością na Kaszubach i wpisano go nawet na listę produktów tradycyjnych. Obecnie ten regionalny wypiek podbija stoły w całej Polsce. Spraw, by zagościł również w twoim domu.
Kuchnia kaszubska słynie z pysznych potraw i deserów. Bazą wielu przysmaków są ziemniaki. Nie żałowano ich nawet w serniku. Nadają deserowi wilgotności i kremowej konsystencji. Wraz z twarogiem i pozostałymi składnikami tworzą słodką kompozycję, której nie można się oprzeć.
Kaszubska wersja sernika z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy. Otwórz się na coś nowego i skorzystaj z tej prostej receptury. To same podstawowe składniki i jest ich niewiele, a większość z nich na pewno masz już w kuchni.
Przepis na kaszubski sernik z ziemniakami
Składniki:
▪ 6 jajek
▪ 1 szklanka cukru
▪ 1 kg tłustego twarogu zmielonego 3-krotnie
▪ 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
▪ 3 duże ziemniaki
▪ 1 kostka masła (82%)
Dodatki
▪ cukier puder
▪ biała lub gorzka czekolada
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy, aż zmiękną. Odsączamy, mielimy w prasce i czekamy, aż ostygną.
Masło w temp. pokojowej miksujemy z cukrem, przekładamy kartofle i nadal miksujemy. Potem dodajemy twaróg i wanilię. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy po kolei żółtka i za każdym razem miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy, lekko mieszamy szpatułką. Wszystko przelewamy do blachy wysłanej pergaminem (powinien wystawać poza krawędź formy o ok. 3 cm). Sernik pieczemy przez 90 minut w 175℃. Po tym czasie gasimy piekarnik, ale nie wyciągamy ciasta. Powinno się w nim studzić. Później normalnie wyjmujemy je i ozdabiamy według własnych upodobań, np. cukrem pudrem. Smacznego.
Polecamy też przepis na sernik hiszpański

