REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

REKLAMA

Gdy ziemniaki długo leżą zaczynają kiełkować. Wiele osób zastanawia się czy takie ziemniaki można bezpiecznie spożywać. Niektórzy twierdzą, że w żadnym wypadku nie można ich jeść bo mogą spowodować zatrucie żołądkowe. Jaka jest prawda?

Gdy ziemniaki zaczynają kiełkować to oznacza że zawartość glikoalkaloidów zaczyna rosnąć. W niewielkich ilościach te substancje mogą być nawet korzystne dla zdrowia. Mają właściwości antybiotyczne oraz obniżają poziom cukru we krwi i cholesterolu. Gdy są spożywane w nadmiarze, wtedy mogą stać się toksyczne!

Jedzenie ziemniaków, które długo kiełkowały może prowadzić do spożycia nadmiernych ilości tych związków. Jakie są objawy? Pojawiają się w ciągu kilku godzin do 1 dnia po zjedzeniu porośniętych ziemniaków. Do lżejszych objawów zatrucia można zaliczyć wymioty, biegunkę i ból brzucha. W większych ilościach można doprowadzić do niskiego ciśnienia krwi, szybkiego pulsu, gorączki, bólów głowy a w niektórych przypadkach nawet do śmierci.

REKLAMA

Na kiełkujące ziemniaki szczególnie powinny uważać kobiety w ciąży. Jak informuje redakcja Wprost jedzenie kiełkujących ziemniaków podczas ciąży może zwiększać ryzyko wad wrodzonych.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA