Sezon na małosolne trwa w najlepsze! Ogórki są chrupiące, delikatne w smaku. Pasują zarówno do dań na ciepło, kanapek a także jako przegryzka. Są wyjątkowo bogatym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego warto je jeść!
Ogórki małosolne w większości składają się z wody. Dlatego właśnie są niskokaloryczne. Warto po nie sięgać jak najczęściej. Kolejnym powodem, dla którego warto je jeść, to działania probiotyczne. Taka dieta bogata w ogórki małosolne, wpływa na kondycję całego organizmu.
Jak informuje redakcja Wprost, badania dowodzą, że bakterie kwasu mlekowego, które rozkładają obecny w warzywach cukier, pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia, chroniąc m.in. przed nowotworami układu pokarmowego oraz poprawiając odporność organizmu.
Ogórki małosolne to doskonałe źródło witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. W naszym organizmie powstają wolne rodniki tlenowe, które mogą być skutecznie neutralizowane. Witamina C dba o nasz wygląd zewnętrzny, opóźniając procesy starzenia.
Ogórki małosolne są świetne dla zapracowanych – redukują stres i koją układ nerwowy. Dlaczego? Bo są bogate w magnez, potas i witaminy z grupy B. Są także źródłem witaminy K i witaminy E oraz miedzi, wapnia i manganu. Wspierają funkcjonowanie serca i redukują wysokie ciśnienie krwi. Samo zdrowie!