Od wielu lat liczni naukowcy zwracają uwagę na flawonoidy, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak się okazuje, mają one również niebagatelny wpływ w kontekście utraty masy ciała. Źródło ich pochodzenia może być dla niektórych zaskoczeniem.
Flawonoidy, a inaczej fitozwiązki występują w warzywach i owocach, zaś w roślinach pełnią rolę naturalnych barwników i środków owadobójczych. Są to jedne z najważniejszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Najnowsze badania, cytowane przez ,,Runner’s World” udowadniają, że sprzyjają one również procesowi chudnięcia.
W badaniu wzięło udział blisko 9,5 tysiąca dorosłych osób, które poddały się analizie ich diety. Okazało się, że istnieje całkiem duży związek pomiędzy jadłospisem zawierającym liczne flawonoidy a niższym indeksem masy ciała BMI czy obwodem pasa.
Łącznie występuje aż 5 grup flawonoidów, a każda z nich zapewnia organizmowi różne korzyści. Najpopularniejsze są flawonole występujące w cebuli i sałatach. Mają one wpływ na stymulowanie produkcji tlenku azotu, który pomaga zwiększyć wydolność podczas ćwiczeń aerobowych i wspiera naczynia krwionośne.
Flawony-3-ls z kolei występują w jabłkach i bananach. Pozwalają one na niwelowanie szkód wyrządzanych skórze przez promieniowanie UV, a jednocześnie są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów. Flawony natomiast znajdziemy w papryce i selerze, a ich działanie jest przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Dwie pozostałe grupy to flawanony, występujące w pomarańczach i grejpfrutach (chronią układ nerwowy, wątrobę i poprawiają jakość krwi), a także antycyjanidyny pojawiające się w borówkach, truskawkach i owocach leśnych (zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego).