Magda Gessler jest prawdziwym ekspertem w zakresie komponowania smaków i doprowadzania kubków smakowych do szaleństwa. Jednym z jej popisowych świątecznych dań niewątpliwie jest śledź marynowany w occie.
Wśród wielu zaproponowanych przez Magdę Gessler przepisów znajdują się również te dotyczące potraw świątecznych. Przygotowanie jednej z nich, a więc śledzia marynowanego w occie jest niezwykle proste, a efekt potrafi przebić wszelkie oczekiwania.
Składniki:
– 4 płaty śledziowe
– 1,5 szklanki wody
– 3/4 szklanki octu 10%
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki cukru
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej ocet i przyprawy, oprócz dwóch łyżeczek cukru. Gotujemy do momentu uzyskania zalewy octowej. Następnie zdejmujemy wodę z gazu i czekamy, aż ostygnie. 15 minut później do wody dodajemy cukier i mieszamy. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka i w takiej kolejności układamy je na przemian w słoiku. Następnie zalewamy je zimną zalewą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie z zalewy i olej. Zakręcony i odwrócony do góry dnem słoik odstawiamy do lodówki na co najmniej trzy dni.