Podczas Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia czy imprez rodzinnych na stole pojawia się zazwyczaj tradycyjny śledź w oleju. Warto jednak od czasu do czasu spróbować innych przepisów z tą niezwykle zdrową rybą, by urozmaicić wygląd stołu i nasze menu. Jedną z wielu propozycji są śledzie z żurawiną. 

Do ich przygotowania potrzebujemy:

800 g solonych płatów śledziowych

2 czerwone cebule

100 g suszonej żurawiny

6 goździków

nieduży korzeń imbiru

szklankę oleju rzepakowego

pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie przez około 3 godziny. Co jakiś czas warto zmienić wodę, by ryba się dobrze wypłukała. Następnie śledzie kroimy na nieduże kawałki. Przygotowujemy pozostałe składniki: cebulę kroimy w piórka, zaś imbir ścieramy na tarce.

Następnie wszystkie składniki (w więc także żurawinę, goździki i pieprz do smaku) wkładamy do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoiczków. Zalewamy je po wierzch olejem, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę