Prawie połowa Polaków przyznaje się do wyrzucania pieczywa. Ludzie zazwyczaj kupują go zbyt dużo, a niektórzy nie mają ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni nieświeżego chleba, więc trafia on przeważnie do kosza. Tymczasem czerstwego pieczywa wcale nie trzeba się pozbywać. Można go zastosować na różne sposoby.
Oto kilka opcji:
-Jeżeli wiesz, że kupiłeś zbyt dużo pieczywa i nie zdołasz go zjeść, włóż go do zamrażarki.
-Jeśli chcesz dłużej cieszyć się świeżym chlebem, przełóż go do bawełnianego woreczka, po czym go zawiąż. To sprawi, że pieczywo nie spleśnieje.
-Aby bułki lub chleb ponownie stały się miękkie można odgrzewać je na parze
-Jeśli chleb robi się coraz bardziej suchy, najlepiej pokrój go na mniejsze części (np. w kosteczkę) i wykorzystaj do zagęszczania sosów i zup.
-Bardzo dobrym pomysłem jest przerabianie starego pszennego pieczywa na bułkę tartą. Wystarczy zetrzeć je na tarce i przesypać do pojemnika. Na pewno przyda się jako panierka do ryb albo kurczaka.
-Najlepszym sposobem na zastosowanie starego pieczywa jest jednak przygotowanie z niego różnych potraw (np. grzanek, chleba w jajku). Inne szlachetne rozwiązanie to rozdrobnienie pieczywa i włożenie okruszków do karmnika dla ptaków.
Zatem, gdy pieczywo zaczyna robić się czerstwe, nie czekaj, aż pojawi się na nim pleśń, tylko zrób z niego chrupiące grzanki. Pasują doskonale do zupy cebulowej lub pomidorowej, a te najlepsze wychodzą właśnie z czerstwego chleba. Mało tego, można je przygotować na zapas. Wystarczy pokroić chleb w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z niedużą ilością masła bądź oleju. Gdy grzanki nabiorą lekko złocistego koloru, należy posypać je ulubionymi przyprawami, a potem wyłożyć na talerz. Gdy już ostygną wystarczy przesypać gotowe grzanki do słoika, po czym szczelnie go zamknąć. Tym sposobem można przetrzymywać je nawet parę tygodni.