REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak wykorzystać czerstwy chleb? Zobacz, a już nigdy nie wyrzucisz do kosza!

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zobacz, a już nigdy nie wyrzucisz do kosza!

czerstwy chleb

Prawie połowa Polaków przyznaje się do wyrzucania pieczywa. Ludzie zazwyczaj kupują go zbyt dużo, a niektórzy nie mają ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni nieświeżego chleba, więc trafia on przeważnie do kosza. Tymczasem czerstwego pieczywa wcale nie trzeba się pozbywać. Można go zastosować na różne sposoby.

REKLAMA

Oto kilka opcji:

-Jeżeli wiesz, że kupiłeś zbyt dużo pieczywa i nie zdołasz go zjeść, włóż go do zamrażarki.

-Jeśli chcesz dłużej cieszyć się świeżym chlebem, przełóż go do bawełnianego woreczka, po czym go zawiąż. To sprawi, że pieczywo nie spleśnieje.

-Aby bułki lub chleb ponownie stały się miękkie można odgrzewać je na parze

-Jeśli chleb robi się coraz bardziej suchy, najlepiej pokrój go na mniejsze części (np. w kosteczkę) i wykorzystaj do zagęszczania sosów i zup.

-Bardzo dobrym pomysłem jest przerabianie starego pszennego pieczywa na bułkę tartą. Wystarczy zetrzeć je na tarce i przesypać do pojemnika. Na pewno przyda się jako panierka do ryb albo kurczaka.

-Najlepszym sposobem na zastosowanie starego pieczywa jest jednak przygotowanie z niego różnych potraw (np. grzanek, chleba w jajku). Inne szlachetne rozwiązanie to rozdrobnienie pieczywa i włożenie okruszków do karmnika dla ptaków.

Zatem, gdy pieczywo zaczyna robić się czerstwe, nie czekaj, aż pojawi się na nim pleśń, tylko zrób z niego chrupiące grzanki. Pasują doskonale do zupy cebulowej lub pomidorowej, a te najlepsze wychodzą właśnie z czerstwego chleba. Mało tego, można je przygotować na zapas. Wystarczy pokroić chleb w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z niedużą ilością masła bądź oleju. Gdy grzanki nabiorą lekko złocistego koloru, należy posypać je ulubionymi przyprawami, a potem wyłożyć na talerz. Gdy już ostygną wystarczy przesypać gotowe grzanki do słoika, po czym szczelnie go zamknąć. Tym sposobem można przetrzymywać je nawet parę tygodni.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA