Przy zakupie jajek często kierujemy się ich rozmiarem, pochodzeniem czy sposobem hodowli. Wiele osób sugeruje się również kolorem skorupki, bowiem informacja ta ma wskazywać, jaka jest w jajkach zawartość składników odżywczych.
Dokładny skład jajek różni się od ich rodzaju. Sztuki, za które należy zapłacić więcej zazwyczaj pochodzą z ekologicznych hodowli, gdzie kury mają pełną swobodę w kontekście życia i jedzenia. Daje to najlepszy efekt, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych.
Biorąc jednak pod uwagę kolor skorupek w odniesieniu do właściwości zdrowotnych, nie ma to dla nas większego znaczenia. Kolor ten ulega zmianie w zależności od pigmentu, jakim została wysycona. Białe jajka nie posiadają pigmentu, co jednak nie oznacza, że są znacznie zdrowsze od tych ,,kolorowych”.
Wpływ na kolor skorupek jajek ma również rodzaj kury, jaka je znosi. Dodatkowo znaczenie w tym kontekście ma stopień upierzenia, genetyka czy też proporcja barwników znajdująca się w pożywieniu.
Okazuje się zatem, że jasna lub biała skorupka jajek nie powinna świadczyć o jakości jajka. W jego wnętrzu bowiem znajduje się to samo i o takich samych właściwościach, co w przypadku jajek ciemniejszych.