REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWalentynkowy tort, który zrobią nawet kuchenni laicy

Walentynkowy tort, który zrobią nawet kuchenni laicy

Walentynkowy tort
Fot. Pixabay.com

Tort na walentynki być może jest mniej stosowaną formą spędzenia tego dnia – częściej pojawiają się babeczki czy czekoladki. Ci, którzy jednak planują go upiec, mają możliwość skorzystania z przepisu, z którym poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni domowi cukiernicy.

REKLAMA

Dla niektórych osób upieczenie tortu może wydawać się skomplikowaną sztuką. Poza samym smakiem, warto przecież zadbać o jego estetyczny wygląd. Jest jednak jeden przepis, który ogranicza wszelkie trudności do minimum.

Składniki na ciasto:

300 g mąki
20 g kakao (2 kopiate łyżki)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół kostki miękkiego masła
350 g cukru
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
pół szklanki oleju
30 ml czerwonego barwnika spożywczego w płynie
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżeczka białego octu (dzięki niemu uzyskamy wyraźny kolor ciasta)
320 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)

REKLAMA

Składniki na krem:

340 g serka typu philadelphia
175 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie wlewamy olej, barwnik, ekstrakt waniliowy i ocet i miksujemy. Dalej wsypujemy połowę suchych składników i mieszamy, potem maślankę i znów mieszamy, a na koniec pozostałą mieszankę z mąką i dokładnie miksujemy.

Dwie takie same formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do środka po połowie masy. Warto unieść foremki 2 cm nad blat i je upuścić, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut, a po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek wrzucamy do miski i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji, następnie dodajemy masło i mieszamy, a potem cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i znów mieszamy.

REKLAMA
REKLAMA

Na koniec składamy ciasto. Blaty wyrównujemy przy użyciu ostrego noża, a uzyskane okruszki zostawiamy do dekoracji. 1/3 kremu wykładamy na jeden blat i wyrównujemy, a następnie przykrywamy go drugim blatem i smarujemy na nim kolejną 1/3 porcji kremu. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Okruszki posypujemy boki i wierzch tortu.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA