Tort na walentynki być może jest mniej stosowaną formą spędzenia tego dnia – częściej pojawiają się babeczki czy czekoladki. Ci, którzy jednak planują go upiec, mają możliwość skorzystania z przepisu, z którym poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni domowi cukiernicy.
Dla niektórych osób upieczenie tortu może wydawać się skomplikowaną sztuką. Poza samym smakiem, warto przecież zadbać o jego estetyczny wygląd. Jest jednak jeden przepis, który ogranicza wszelkie trudności do minimum.
Składniki na ciasto:
300 g mąki
20 g kakao (2 kopiate łyżki)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół kostki miękkiego masła
350 g cukru
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
pół szklanki oleju
30 ml czerwonego barwnika spożywczego w płynie
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżeczka białego octu (dzięki niemu uzyskamy wyraźny kolor ciasta)
320 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem:
340 g serka typu philadelphia
175 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie wlewamy olej, barwnik, ekstrakt waniliowy i ocet i miksujemy. Dalej wsypujemy połowę suchych składników i mieszamy, potem maślankę i znów mieszamy, a na koniec pozostałą mieszankę z mąką i dokładnie miksujemy.
Dwie takie same formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do środka po połowie masy. Warto unieść foremki 2 cm nad blat i je upuścić, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut, a po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek wrzucamy do miski i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji, następnie dodajemy masło i mieszamy, a potem cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i znów mieszamy.
Na koniec składamy ciasto. Blaty wyrównujemy przy użyciu ostrego noża, a uzyskane okruszki zostawiamy do dekoracji. 1/3 kremu wykładamy na jeden blat i wyrównujemy, a następnie przykrywamy go drugim blatem i smarujemy na nim kolejną 1/3 porcji kremu. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Okruszki posypujemy boki i wierzch tortu.