Jajko sadzone to pyszne i bardzo korzystne dla naszego zdrowia śniadanie. Niektórzy jedzą je też na obiad, na przykład z dodatkiem ziemniaków, duszonej cebulki i zsiadłego mleka. Wiele osób jednak ma problem z idealnym usmażeniem jajka. Często żółtko nie wychodzi płynne tylko zupełnie suche. Wtedy bardziej przypomina ugotowane niż sadzone. Na szczęście jest genialny sposób na to by, żółtko było perfekcyjnie płynne. Oto najlepszy sposób!
Jajka to idealny pomysł na śniadanie. Można przygotować je na miękko, twardo lub usmażyć na patelni i zrobić te najbardziej smaczne – sadzone. Płynne żółtko to ich cecha charakterystyczna. Niektórzy mają problem z prawidłowym usmażeniem jajek i często wychodzą przypalone od spodu, z twardym żółtkiem i niezbyt smaczne.
Jak więc prawidłowo usmażyć jajko sadzone, żeby żółtko było płynne, a białko idealnie ścięte? Poznaj najlepszy kulinarny trik, który sprawi, że już nigdy nie będziesz mieć kłopotu z ich smażeniem i będą rewelacyjne w smaku!
Jak smażyć jajko sadzone, żeby żółtko było płynne? Najlepszy sposób
Cały sekret tkwi w smażeniu. Najlepszym sposobem na to, by idealnie usmażyć jajko sadzone jest średnia temperatura patelni oraz przykrywka.
Zbyt wysoka temperatura patelni sprawi, że jajko szybko spali się od spodu, a na wierzchu będzie całkowicie surowe i niesmaczne. Dlatego pamiętaj, aby nie była to maksymalna temperatura, tylko średnia. Dzięki temu jajko będzie ścinać się powoli, a spód będzie chrupiący.
Po wbiciu jajka na patelnię, przykryj je pokrywką. To sprawi, że jajko sadzone będzie idealnie ścięte oraz z pysznym, płynnym żółtkiem. To szybki i skuteczny sposób, dlatego koniecznie go wypróbuj!
Jeśli jesteś smakoszem jajek, to zobacz świetny przepis na obiad w 20 minut – pyszne i aromatyczne kotlety jajeczne.