Spaghetti to smaczna potrawa, której przyrządzenie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Uwielbiają je dzieci i dorośli, a danie jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie warzyw z lodówki, bo czasami nie wiadomo co z nich przyrządzić. Przepisów na spaghetti jest mnóstwo, ale autorką tej receptury jest Magda Gessler. Spaghetti po bolońsku to prawdziwy rarytas, ponieważ króluje w nim dobre mięso, zdrowe warzywa, a także oliwa wysokiej jakości, wino, przyprawy oraz makaron.
Spaghetti bolognese to zachwycający pomysł na pyszny i zarazem szykowny obiad. Poniżej prezentujemy prostą i szybką recepturę od Magdy Gessler.
Składniki:
1 większa marchewka
pół szklanki śmietanki
2 cebule
500 g makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy (extra virgin)
2 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łodygi selera naciowego
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
200 g boczku
2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
sok z cytryny
pieprz
sól
cukier
oregano
Przygotowanie:
Na początku przyrządź sos. Pokrój drobno seler, cebulę i marchewkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp pokrojony w kostkę boczek i chwilę podsmaż. Dodaj do boczku rozdrobnione warzywa i mielone mięso. Podsmaż wszystko na niewielkim płomieniu i często mieszaj. Dolej wino. Mieszaj momentu, aż alkohol odparuje. Dodaj salsę pomidorową, dopraw pieprzem i oregano. Wlej bulion i czasami mieszaj sos. Gotuj potrawę około 3 godziny (pod przykrywką) na małym płomieniu. Dodaj śmietankę, cukier, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Makaron ugotuj w oddzielnym garnku. Gotowy, odcedzony makaron serwuj z sosem bolońskim.