REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybki i prosty przepis na kostkę rosołową. Jest lepsza niż ze sklepu!

Szybki i prosty przepis na kostkę rosołową. Jest lepsza niż ze sklepu!

przepis na kostkę rosołową

Jak zrobić własną, domową i przede wszystkim naturalną kostkę rosołową? Ten przepis sprawi, że już nie kupisz kostek rosołowych ze sklepu, a w dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Oto najlepszy przepis.

REKLAMA

Kostka rosołowa to bardzo dobrze znana każdemu przyprawa. Stosujemy ją nie tylko do gotowania zupy, ale także do innych smacznych potraw. Kostki kupowane w sklepach zazwyczaj zawierają w sobie niekorzystne konserwanty i sztuczne dodatki, które mogą źle oddziaływać na nasze ogólne samopoczucie.

Okazuje się jednak, że kostkę rosołową można zrobić zupełnie samodzielnie w domu. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim wszyscy!

Przepis na kostkę rosołową

przepis na kostkę rosołowąKostka przygotowana samodzielnie bazuje na świeżych ziołach i warzywach. Kiedy odmierzone są w prawidłowych proporcjach, dadzą o wiele lepszą przyprawę niż kupna kostka. Gotową kostkę można stosować do ryżu, kasz lub też jako bazę do wielu zup i sosów. Poznajcie prosty i pyszny przepis na kostkę rosołową.

Składniki: 

» 3 marchewki

» 2 pietruszki

» 1 seler

» 1/2 cebuli

» 2 ząbki czosnku

» pęczek pietruszki

» 2 łyżki soli

» 1 łyżeczka pieprzu

» 3 łodygi selera naciowego

» 2 ząbki czosnku

» 4 suszone pomidory

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj, a następnie drobno pokrój. Potem wsyp je do w dużej miski oraz rozdrobnij w robocie kuchennym. Do miski dodaj wszystkie przyprawy, a następnie zmiel wszystko na jednolitą i gładką masę.

Przygotuj foremkę po kostkach do lodu i umieść przygotowaną pastę, a potem schowaj do zamrażarki na 4 godziny. Kiedy masa się będzie stabilna, to znaczy, że jest gotowa do użycia, można przechowywać kostki rosołowe nawet do 3 miesięcy w zamrażarce.

Domowa, własna kostka rosołowa jest zdrowa i znacznie lepsza niż ta, kupowana ze sklepu! Najlepiej wykorzystać ją do przygotowania aromatycznego rosołu.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA