Jak zrobić własną, domową i przede wszystkim naturalną kostkę rosołową? Ten przepis sprawi, że już nie kupisz kostek rosołowych ze sklepu, a w dodatku ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Oto najlepszy przepis.
Kostka rosołowa to bardzo dobrze znana każdemu przyprawa. Stosujemy ją nie tylko do gotowania zupy, ale także do innych smacznych potraw. Kostki kupowane w sklepach zazwyczaj zawierają w sobie niekorzystne konserwanty i sztuczne dodatki, które mogą źle oddziaływać na nasze ogólne samopoczucie.
Okazuje się jednak, że kostkę rosołową można zrobić zupełnie samodzielnie w domu. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim wszyscy!
Przepis na kostkę rosołową
Kostka przygotowana samodzielnie bazuje na świeżych ziołach i warzywach. Kiedy odmierzone są w prawidłowych proporcjach, dadzą o wiele lepszą przyprawę niż kupna kostka. Gotową kostkę można stosować do ryżu, kasz lub też jako bazę do wielu zup i sosów. Poznajcie prosty i pyszny przepis na kostkę rosołową.
Składniki:
» 3 marchewki
» 2 pietruszki
» 1 seler
» 1/2 cebuli
» 2 ząbki czosnku
» pęczek pietruszki
» 2 łyżki soli
» 1 łyżeczka pieprzu
» 3 łodygi selera naciowego
» 2 ząbki czosnku
» 4 suszone pomidory
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj, a następnie drobno pokrój. Potem wsyp je do w dużej miski oraz rozdrobnij w robocie kuchennym. Do miski dodaj wszystkie przyprawy, a następnie zmiel wszystko na jednolitą i gładką masę.
Przygotuj foremkę po kostkach do lodu i umieść przygotowaną pastę, a potem schowaj do zamrażarki na 4 godziny. Kiedy masa się będzie stabilna, to znaczy, że jest gotowa do użycia, można przechowywać kostki rosołowe nawet do 3 miesięcy w zamrażarce.
Domowa, własna kostka rosołowa jest zdrowa i znacznie lepsza niż ta, kupowana ze sklepu! Najlepiej wykorzystać ją do przygotowania aromatycznego rosołu.