Kotlety schabowe są tradycyjnym daniem w kuchni polskiej. To przepyszny pomysł na obiad, a w dodatku każdy z nas ma inny sposób na ich przygotowanie. Zobaczcie, jak przygotowuje je znany kucharz Karol Okrasa! Jego receptura sprawia, ze są rewelacyjne w smaku i obłędnie chrupiące.
Kotlety schabowe to danie, które klasycznie przygotowujemy choć raz w tygodniu. Najlepsze są wtedy, gdy mają bardzo chrupiącą panierkę i miękkie, soczyste mięso. To sprawia, że ich smak zawsze będzie niepowtarzalny. Czasem jednak mamy ochotę poeksperymentować w kuchni i spróbować nowych receptur, które nie są jednak typowe. Dlatego poznajcie rewelacyjny przepis Karola Okrasy.
Karol Okrasa to kucharz, który nie kryje uwielbienia do tradycyjnej polskiej kuchni. Lubi tworzyć i modyfikować klasyczne receptury tak, aby wpasowały się we współczesne standardy. Kotlety schabowe z jego przepisu są tak pyszne, że wręcz nie mają sobie równych. Przekonajcie się i zróbcie je z tego przepisu, po usmażeniu będą niezwykle smaczne.
Kotlety schabowe Karola Okrasy
Okazuje się, że kucharz ma niesamowity sposób na to, by kotlety były soczyste. A mianowicie, w tym celu wcale nie usuwa białych części. Jest to tłuszcz, który w trakcie smażenia wytopi się i dzięki niemu mięso będzie bardzo soczyste i aromatyczne.
Jeśli szukasz przepisu na kotlety schabowe w nieco innej wersji, to koniecznie wypróbuj recepturę znanego kucharza.
Kotlety schabowe wg Karola Okrasy – przepis
Składniki:
» 5 plastrów schabu
» 2-3 jajka
» bułka tarta
» przyprawy: sól i pieprz
» smalec do smażenia
Przygotowanie:
Plastry schabu dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, w tym celu przykryj je jednak wcześniej folią spożywczą, aby nie zrobić w nim dziur i rozbijaj. Ten trik sprawia, że po usmażeniu kotlety są wyjątkowo delikatne.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem na gładką masę, następnie dodaj sól i pieprz. Istotną kwestią jest to, aby wprowadzić do jajek dużą ilość powietrza. To właśnie dzięki temu panierka stanie się bardzo chrupiąca podczas smażenia.
Rozbite wcześniej kotlety umieść w misce z jajkami. Pamiętaj, aby każdy plaster był równomiernie pokryty.
Mięso obtaczaj dokładnie w bułce tartej, otrzep z nadmiernej ilości panierki, a następnie rozgrzej patelnię, dodaj smalec i smaż schabowe. Kiedy będą miały piękny i zloty kolor, to znaczy, ze są gotowe.
Smacznego!
Aby kotlety były jeszcze bardziej smaczne, warto je zamarynować, ale co, gdy chcemy upiec schab? Co zrobić, aby był soczysty po upieczeniu? Sprawdźcie tutaj!