Miękki, soczysty schab – jak go upiec? Trzy kuchenne triki

Fot. Pixabay.com

Spośród wszystkich rodzajów mięsa, schab jest jednym z najchętniej jedzonych przez Polaków. Aby jednak odpowiednio go upiec, należy zastosować kilka ważnych czynności. Na szczęście są pewne triki, które pozwalają uzyskać pyszne i soczyste mięso.

REKLAMA

Dla niektórych odpowiednie przygotowanie schabu jest niezwykle trudną czynnością. Jak się jednak okazuje, nie trzeba mieć nadzwyczajnych umiejętności, aby upiec pyszne mięso. Wystarczy zastosować kilka trików, aby uzyskać pyszny efekt. Radio ZET zaproponowało trzy porady, dzięki którym już nigdy nie będziemy narzekać na ten produkt.

Pierwszym z trików jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Schab jest chudym mięsem, dlatego jeśli nie zostanie odpowiednio wcześnie zamarynowane, po upieczeniu będzie twarde i mdłe. Najlepiej jest zostawić go w zalewie na okres od kilku do kilkunastu godzin.

REKLAMA

Kolejny trik to odpowiednie zaopatrzenie podczas pieczenia. Warto zakupić termometr do mięsa, dzięki któremu ustalimy dokładną temperaturę. Warto także dobrać najbardziej odpowiedni czas pieczenia. Zbyt długi okres w piekarniku może spowodować, że schab będzie suchy i kruchy.

Ostatnia porada dotyczy krojenia mięsa. Nie zaleca się, aby dzielić schab na kawałki tuż po wyjęciu z pieca. Warto poczekać nawet kilkanaście minut. Dzięki temu mięso będzie łatwiejsze w krojeniu, ale i smaczniejsze.

REKLAMA

Podziel się: