Szakszuka jest niezwykle sycącym i pożywnym posiłkiem, który znakomicie sprawdzi się jako pomysł na śniadanie. Jej zaletami są przede wszystkim łatwo dostępne składniki i aromatyczne przyprawy. Każdy musi jej spróbować!
Szakszuka jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Jest to nic innego, jak mieszanka z udziałem pomidorów, cebuli, przypraw i jajek. Najczęściej danie to przygotowywane jest w formie wegetariańskiej, jednak można dodać do niego wybrane mięso.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
3 zmielone ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku mielonego
5 dużych jaj
1 puszka lub 6 świeżych pomidorów
sól, pieprz do smaku
garść kolendry, bazylii lub pietruszki do dekoracji
chrupiące pieczywo do podania
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę siekamy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekane warzywa wraz z solą. Podsmażamy przez 4-6 minut, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy resztę przypraw i koncentrat pomidorowy i smażymy przez 2 minuty. Dalej dodajemy zawartość puszki lub kawałki surowych pomidorów, znowu koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i zagotowujemy.
Przy użyciu dużej łyżki robimy małe dołki w sosie i wbijamy do nich jajka. Patelnię przykrywamy i smażymy przez 5-8 minut, aż jajka będą gotowe. Na koniec posypujemy szakszukę natką pietruszki i podajemy z pieczywem.