Jeśli nie chcemy marnować żywności, a jednocześnie niekiedy zdarza się, że zostaje nam odrobina jakiegoś produktu, warto znaleźć sposoby, dzięki którym ograniczymy marnowanie żywności i wyrzucanie jej do kosza.
W przypadku mleka, jednym ze sposobów na wykorzystanie resztek znajdujących się kartoniku jest zrobienie zupy. Popularna w tym kontekście jest tzw. ,,zupa nic”, czyli zupa do której dodaje się jajka, wanilię, cukier i cukier puder. Przy użyciu mleka łatwo zrobimy też zupę ziemniaczaną lub krem z brokułów.
Wiele osób decyduje się na dodawanie mleka do kawy, ale równie ciekawie sprawdzi się także w przypadku herbaty lub matchy latte. Warto także wykorzystać resztki do zrobienia kakao.
Ciekawym zastosowaniem mleka są również preparaty do pielęgnacji cery. Popularna jest maseczka z rozgotowanych ziemniaków i mleka, która sprawi, że skóra twarzy czy dłoni stanie się jędrniejsza i gładsza.