Racuchy z jabłkami są świetnym sposobem na słodki deser lub nawet obiad. Wiele osób kojarzy je z okresem dzieciństwa, ale równie często są one wielbione przez dorosłych.
Poniższy przepis na ekspresowe racuchy z jabłkiem jest znakomitą alternatywą dla naleśników czy innych potraw na słodko. Dzięki nim nie tylko zachwycisz się ich smakiem i puszystością, ale jednocześnie zadowolisz całą rodzinę.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 lyżka cukru wanilinowego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 duże jabłko
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Następnie ubijamy żółtka z cukrem, aż uzyskamy gładki kogel model. Dodajemy do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na zmianę dodajemy mleko, szklankę mąki, mleko i kolejną szklankę mąki. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy starte na dużych oczkach jabłko.
Białka następnie ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Formujemy z niego małe placuszki i wrzucamy na rozgrzany olej. Po kilku minutach wyjmujemy z patelni i podajemy z cukrem pudrem.