Jajka są tym produktem spożywczym, wobec którego należy postępować z wyjątkową dozą higieny. Niektórzy przed ich włożeniem do lodówki myją je. Czy faktycznie jest to dobry sposób i czy powinno się to robić?
Odpowiedź jest krótka – przed włożeniem jajek do lodówki nie wolno ich myć. Co prawda na ich skorupce gromadzą się zanieczyszczenia i bakterie, jednak szybciej one stracą świeżość. Dzieje się tak z powodu pozbycia się powłoki ochronnej, dzięki której jajka są dłużej świeższe – informuje Gazeta.pl.
Czy przed spożyciem należy umyć jajka? Oczywiście. Należy to zrobić tuż przed wykorzystaniem ich do potrawy. Jeśli używamy surowych jajek, koniecznie należy je najpierw sparzyć, aby wyeliminować ryzyko zakażenia pałeczkami Salmonelli.
Z uwagi na to, że jajek nie należy myć przed schowaniem do lodówki, warto przechowywać je w osobnym pojemniku. Dobrze do tego nadają się wytłaczanki, które dostajemy w sklepach lub na bazarkach, ale także inne oddzielne pojemniki.