Gołąbki niewątpliwie są jednym z kultowych dań polskiej kuchni. Ich tradycyjną wersją znają niemal wszyscy, jednak propozycja Karola Okrasy ukazuje zupełnie inne oblicze tej pysznej potrawy.
Co prawda gołąbki najczęściej przygotowuje się w tradycyjnej wersji, czyli z dodatkiem ryżu, jednak niektóre przepisy dodają im dodatkowego wymiaru. Poniższa propozycja od Karola Okrasy to udowadnia.
Składniki:
150 g wędzonego boczku
cebula
5 ząbków czosnku
15 g rodzynek
45 ml octu jabłkowego
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
200 g niepalonej kaszy gryczanej
15 g gorczycy
sól
pieprz
10 liści kapusty
Sos:
4 ziarna ziela angielskiego
cebula
ząbek czosnku
60 g ziarnistej musztardy
30 g koncentratu pomidorowego
30 g masła
10 ml miodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Drobno kroimy boczek i podsmażamy go na patelni, po czym dodajemy do niego cebulę oraz czosnek. Wszystko powinno trwać około 4 minuty. Rodzynki w tym czasie namaczamy w occie jabłkowym, aż staną się miękkie. Następnie gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu, a kiedy się ugotuje, mieszamy ją z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dalej dodajemy rodzynki i mieszamy z mięsem. Całość doprawiamy gorczycą, solą i pieprzem.
Po przygotowaniu farszu parzymy liście kapusty. Następnie nakładamy na nie porcje mięsa i dokładnie zawijamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Ziele angielskie miażdżymy w moździerzy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry i smażymy je na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, musztardy i koncentratu pomidorowego. Dodajemy odrobinę wody, a na końcu masło, miód, sól i pieprz.
Przygotowane wcześniej gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.