Wśród pomysłów na pyszne, ale i zdrowe śniadanie niewątpliwie należy wymienić placki kukurydziane. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne, a korzyści smakowe z pewnością zachwycą każdego.
Oprócz placków przygotowywanych z ziemniaków, świetnym pomysłem na pożywną kolację są placki kukurydziane. Poniższy przepis jest opcją dla tych, którzy oczekują znakomitego sposobu na ostatni posiłek w ciągu dnia.
Składniki:
200 g ugotowanej kukurydzy
50 g mąki kukurydzianej
10 ml oleju rzepakowego
jajko
30 g jogurtu naturalnego
30 g świeżego koperku
30 g świeżej kolendry
5 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
130 g serka twarogowego
kurkuma
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozdrabniamy kukurydzę przy użyciu blendera lub miksera. Dodajemy jajko, 40 g mąki, szczyptę kurkumy, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej mieszanki formujemy placki. Obraczamy je w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut.