Po rozbiciu jajka z pewnością niejednokrotnie dostrzegaliśmy, że żółtko może przybierać różne barwy. Sam jego kolor może nam podpowiedzieć, czy mamy do czynienia z produktem możliwie jak największej jakości.
Jajka są elementem wielu potraw. Częstotliwość ich wykorzystywania sprawia, że często zapominamy o podstawowych zasadach dotyczących ich jakości. Co prawda ich smak i wartości odżywcze są niezaprzeczalne, ale i tak musimy uważać na to, aby nie napytać sobie biedy.
Jak zatem odróżnić dobre jajko od złego? Warto pamiętać, że jasne, wręcz słoneczne żółtko wcale nie oznacza, że jajko jest możliwie najlepsze. Im ma ono głębszy kolor, tym lepszą dietę i warunki miała kura, która je zniosła.
Kury mogące swobodnie biegać po trawie mają w swojej diecie zazwyczaj ziarna, owady, kukurydzę czy rośliny. To właśnie sprawia, że w ciemniejszym żółtku znajduje się więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, witamina E czy antyoksydanty.
Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii, cytowani przez portal Smakosze.pl udowodnili ponadto, że w ciemniejszych żółtkach znajduje się więcej kwasów omega 3, witamin A i D oraz beta karotenu.