Gołąbki są jednym z najbardziej kultowych dań polskiej kuchni. W wielu polskich domach stanowią one znakomity pomysł na obiad czy przyjęcie. Można je zamrozić, jednak należy to zrobić w odpowiedni sposób, aby nie stracić szansy na skosztowanie tego pysznego dania w przyszłości.
Gołąbki przeważnie gotujemy w większych ilościach, przez co niekiedy ciężko jest je wszystkie zjeść w jednym czasie. Na szczęście danie to bez problemu można zamrozić. Jak to zrobić?
Najszybciej zamrozimy to danie, gdy do zamrażarnika schowany ugotowane gołąbki. Każdy z nich najlepiej jest umieścić w oddzielnym opakowaniu. W innym przypadku dojdzie do ich sklejenia – informuje Radio Zet.
Jeśli mamy więcej czasu, bez problemu możemy zamrozić gołąbki na surowo. W takiej sytuacji najlepiej jest zapakować farsz osobno, podobnie jak sos – wtedy zachowamy ich najlepszy smak.
Co więcej, zamrozić gołąbki możemy poprzez owinięcie ich sparzonymi liśćmi kapusty. W takiej kombinacji możemy je zamrozić razem z sosem, nie obawiając się przy tym o utratę walorów smakowych.