Jeśli nie mamy pomysłów na obiad, a przy tym nie chcemy brudzić zbyt wielu garnków, bardzo dobrym pomysłem będzie zupa meksykańska. Z poniższym przepisem poradzą sobie nawet osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni.
Meksykańska kuchnia znana jest z ostrych smaków i pikantnych dodatków. Poniższa zupa meksykańska wyróżnia się wspaniałym aromatem, a do jej przyrządzenia wcale nie trzeba zbyt dużo czasu.
Składniki:
500 gramów mielonej wołowiny
4 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
1 puszka fasoli
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminu
pół łyżeczki chili w proszku
2 łyżki cukru
sól
pieprz
natka pietruszki
mozzarella
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Olej wlewamy do garnka i go rozgrzewamy, po czym podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. W międzyczasie doprawiamy papryką słodką, oregano, kminem, chili, solą oraz pieprzem. Po kilku minutach do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, zaś po chwili pomidory i dusimy pod przykryciem.
Następnie myjemy paprykę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do garnka. Potem dolewamy bulion, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dalej dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Tak przygotowaną zupę gotujemy przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy startym serem i pietruszką.