REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMrożenie usmażonych kotletów mielonych i schabowych. Czy jest bezpieczne?

Mrożenie usmażonych kotletów mielonych i schabowych. Czy jest bezpieczne?

Fot. Creative Commons

Smażąc kotlety mielone lub schabowe, zazwyczaj przygotowujemy ich większą ilość, przewyższającą liczbę domowników. Co w takiej sytuacji, gdy nie wszystkie zostaną zjedzone i trzeba je zachować? Czy można je mrozić?

REKLAMA

Pierwszym pomysłem po usmażeniu zbyt dużej liczby kotletów jest ich zamrożenie. Ten sposób konserwowania żywności wydaje się być najbezpieczniejszy i najzdrowszy. Trzeba jednak pamiętać o kilku faktach.

Nie każda żywność może być włożona do zamrażarki. Co prawda mrożenie kotletów nie wpływa na ich gotowość do spożycia, jednak obecność sporej ilości tłuszczu i panierki powodują, że podczas rozmrażania dochodzi do sporego nasiąkania wilgocią.

Znajdujący się na kotletach tłuszczu w temperaturze panującej w zamrażalniku nie ulega zamarznięciu. Z tego powodu mogą się w nim tworzyć patogeny, które mogą doprowadzić nawet do zatrucia pokarmowego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA