Przygotowywane z ziemniaków placki dla niektórych są miłym wspomnieniem dzieciństwa, a dla innych stanowią pyszną propozycję na obiad. Ciekawą propozycją jest podanie ich w rosyjskiej wersji.
Placki ziemniaczane w kontekście przygotowywania nie są skomplikowane. Warto jednak czasami zaskoczyć swoich domowników nową propozycją, jaką niewątpliwie jest podanie ich w wersji rosyjskiej.
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
jajko
120 g mąki
sól
pieprz
majeranek
olej
Sposób przygotowania:
Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Dodajemy do nich jajko, mąkę i sól, po czym wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dalej przygotowujemy farsz. Na tarce ścieramy cebulę i dodajemy ją do mięsa. Wszystko mieszamy z dodatkiem przypraw. Formujemy cienkie placuszki.
Na rozgrzany olej wylewamy porcje masy z ziemniaków. Nakładamy na nie porcje farszu i zalewamy kolejną porcją masy ziemniaczanej. Całość dokładnie smażymy z obu stron.