Szyszki z ryżu preparowanego dla wielu osób niewątpliwie są sentymentalnym powrotem do przeszłości. Jak się okazuje, ich przygotowanie w domowych warunkach jest bardzo proste.
Jednym z rodzajów słodyczy, które dominowały w czasach PRL-u były szyszki z ryżu preparowanego. Powoli moda na tę przekąskę wraca, a jak się okazuje, poniższy przepis pozwoli na ich przygotowanie każdemu!
Składniki:
70 g ryżu preparowanego
300 g krówek
125 g masła
20 g kakao
5 g cynamonu
Sposób przygotowania:
Krówki kroimy na małe kawałki i wrzucamy razem z masłem do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Do masy następnie dosypujemy kakao i cynamon, nieustannie mieszając zawartość rondelka.
Kiedy masa odpowiednio się ze sobą połączy, następnie dodajemy ryż preparowany. Z połączonych składników formujemy szyszki i odkładamy je do ostygnięcia.