Racuszki to danie, które kojarzy się wielu osobom z ich dzieciństwem. Najczęściej robiły je kiedyś nasze babcie, mistrzynie w przygotowywaniu racuszków. Są bardzo smaczne i puszyste, zrobisz je dosłownie w kilka minut. Poznaj najlepszy przepis.
Najbardziej popularne to te drożdżowe, ale wymagają większego wkładu czasu. Na szczęście są świetne alternatywy w przypadku, kiedy tych drożdży akurat nie mamy pod ręką. Placuszki smakują obłędnie i są tak samo puszyste i smaczne, jak te tradycyjne. Poznaj rewelacyjny i ekspresowy przepis na racuchy.
Racuszki z jabłkami – ekspresowy przepis
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 1 szklanka mleka
» 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 2 jajka
» 3 łyżki cukru
» 1 duże jabłko
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie ubij je na kogel-mogel. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia. Do masy z żółtek wsypuj zmianę: mleko, porcja mąki, mleko, i znów mąkę. Mieszaj masę do momentu, aż będzie gładka, a następnie zetrzyj na tarce jabłko i dodaj do masy. Jeśli jabłko jest bardzo soczyste, to odciśnij z niego trochę soku.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszaj bardzo delikatnie. Patelnię rozgrzej z dodatkiem oleju, a następnie smaż małe porcje racuszków. Temperatura nie może być za duża, bo placuszki szybko się spalą. Idealnie usmażone są puszyste i pięknie wyrastają, po zdjęciu z patelni posyp je cukrem pudrem. I gotowe!
Smacznego!