Szybkie ciasto bez pieczenia to wyśmienity pomysł dla , które nie lubią spędzać wiele czasu nad wypiekami. Przedstawiamy rewelacyjny przepis na deser, który musisz spróbować. Jest tak pyszne, że z pewnością zachwycisz bliskich i znajomych tym smakiem!
Ciasto bazuje na prostych i łatwo dostępnych składnikach – kaszy manny, margaryny, mleka i cukru oraz jajka. Jest błyskawiczne w wykonaniu, a jego smak rozpływa się w ustach. Idealne do kawy i nie tylko. Poznaj rewelacyjny przepis!
Szybkie ciasto bez pieczenia – pyszne i błyskawiczne! Przepis
Składniki:
» 1 litr mleka
» 160 g kaszy manny
» 130 g cukru
» 1 jajko
» 2 łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
» 250 g margaryny lub masła
» 200 ml śmietany 36%
» czekolada
Spód:
» 150 g małych herbatników
» mleko
Przygotowanie:
Do miski dodaj kaszę mannę, cukier, jajko, aromat lub pastę waniliową oraz wlej 200 ml mleka, następnie wszystko wymieszaj mikserem przez kilka minut. Pozostałe mleko – 800 ml wlej do garnka oraz zagotuj, ale pilnuj by nie wykipiało.
Zdejmij z ognia i od razu dodaj przygotowaną wcześniej masę, następnie ciągle energicznie mieszaj trzepaczką lub drewnianą łyżką. Postaw na ogień i ponownie zagotuj, ale jednocześnie miksuj masę mikserem na średnich obrotach – aż stanie się gęsta. Gorącą masę zdejmij z ognia, przełóż do szklanej miseczki, a potem przykryj folią i odstaw do wystygnięcia. W blaszce (23 cm) układaj herbatniki namoczone w mleku.
Kiedy masa wystygła, zdejmij folię i zmiksuj, by pozbyć się grudek, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę margarynę (w temp. pokojowej) i ponownie zmiksuj. Masę wyłóż na herbatnikowy spód i wyrównaj powierzchnię. Śmietankę ubij, a potem wyłóż na wierzch ciasta. Na koniec posyp startą czekoladą i włóż do lodówki. Smacznego!