Domowe chipsy ziemniaczane to błyskawiczna przekąska. Są zdrowsze od tych kupowanych w marketach, bo nie zawierają konserwantów. Wiele osób jednak nie wie, w jaki sposób je przygotować, by były obłędnie chrupiące i jednocześnie pyszne. Przychodzimy z rewelacyjnym przepisem, który wyjdzie każdemu!
Jak zrobić chipsy z ziemniaków, żeby były chrupiące i smaczne? To proste – wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a chipsy wyjdą lepsze niż te kupione ze sklepu! Poznaj najlepszy przepis, który podbije serca największych smakoszy.
Domowe chipsy ziemniaczane – najlepszy przepis
Składniki:
» 2 ziemniaki
» pół łyżki soli
» olej
» czosnek granulowany
» papryka słodka
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, a potem pokrój w bardzo cienkie plasterki. Do miski wlej zimną wodę, wsyp ziemniaki i odstaw na 10 minut – ten proces pozbawia je skrobi, a dzięki temu chipsy będą bardzo chrupiące. Do drugiej miski wlej gorącą wodę i wsyp sól, następnie wymieszaj.
Z zimnej wody wyjmij ziemniaki i wsyp do gorącej. Zostaw je na 3 minuty, a potem znów włóż do zimnej wody, ale na chwilę, by je lekko schłodzić. Wyjmij z wody, a potem dopraw czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Smaż je na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. I gotowe, smacznego!