REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGniazdka bezowe z brzoskwiniami. Szybkie, pyszne i chrupiące! Przepis

Gniazdka bezowe z brzoskwiniami. Szybkie, pyszne i chrupiące! Przepis

gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe z brzoskwiniami to pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut. Beza jest bardzo chrupiąca, a w połączeniu z bitą śmietaną i owocami tworzy idealną kombinację smaków. Poznaj przepis, który wyjdzie każdemu! 

REKLAMA

Beza to wypiek z cukru i białek, który często wymaga odpowiednich proporcji, by wyszedł idealny – chrupiący i słodki. Aby przygotować bezę nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejszy jest dobry przepis, dlatego dziś przedstawiamy wam najprostszą i zarazem najlepszą recepturę na gniazdka bezowe!

Gniazdka bezowe z brzoskwiniami – obłędnie chrupiące i pyszne! Przepis

Składniki: 

» 3 białka jaj

» 7 łyżek cukru

» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

» 1/4 łyżki octu

Wnętrze gniazdek bezowych:

» śmietanka kremówka 36% + brzoskwinie w syropie

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli, następnie ubij je na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Dodaj ocet i ponownie zmiksuj, następnie zacznij dodawać po jednej łyżce cukru, ciągle miksując. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Masa z białek musi być błyszcząca i bardzo zwarta.

Wykładaj porcjami – 1 łyżka – masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie łyżką uformuj wgłębienie wewnątrz masy tworząc gniazdka. Z reszty masy poukładaj małe i płaskie placuszki, które posłużą za „kapelusze”. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z funkcją termoobiegu, na 30 minut. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę oraz pokrój brzoskwinie na małe kawałki.

Po wyjęciu gniazdek bezowych z piekarnika wyłóż je na deskę lub talerz, następnie wypełnij je bitą śmietaną i posyp brzoskwiniami. Połóż jeszcze jedną warstwę bitej śmietany i poukładaj na wierzchu kilka kawałków owoców. Na środek połóż „kapelusze” z bezy i gotowe! Smacznego!

Zobacz filmik instruktażowy, który pokaże Ci jak zrobić je krok po kroku:

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA