Gniazdka bezowe z brzoskwiniami to pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut. Beza jest bardzo chrupiąca, a w połączeniu z bitą śmietaną i owocami tworzy idealną kombinację smaków. Poznaj przepis, który wyjdzie każdemu!
Beza to wypiek z cukru i białek, który często wymaga odpowiednich proporcji, by wyszedł idealny – chrupiący i słodki. Aby przygotować bezę nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejszy jest dobry przepis, dlatego dziś przedstawiamy wam najprostszą i zarazem najlepszą recepturę na gniazdka bezowe!
Gniazdka bezowe z brzoskwiniami – obłędnie chrupiące i pyszne! Przepis
Składniki:
» 3 białka jaj
» 7 łyżek cukru
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 1/4 łyżki octu
Wnętrze gniazdek bezowych:
» śmietanka kremówka 36% + brzoskwinie w syropie
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli, następnie ubij je na bardzo sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Dodaj ocet i ponownie zmiksuj, następnie zacznij dodawać po jednej łyżce cukru, ciągle miksując. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Masa z białek musi być błyszcząca i bardzo zwarta.
Wykładaj porcjami – 1 łyżka – masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie łyżką uformuj wgłębienie wewnątrz masy tworząc gniazdka. Z reszty masy poukładaj małe i płaskie placuszki, które posłużą za „kapelusze”. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z funkcją termoobiegu, na 30 minut. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę oraz pokrój brzoskwinie na małe kawałki.
Po wyjęciu gniazdek bezowych z piekarnika wyłóż je na deskę lub talerz, następnie wypełnij je bitą śmietaną i posyp brzoskwiniami. Połóż jeszcze jedną warstwę bitej śmietany i poukładaj na wierzchu kilka kawałków owoców. Na środek połóż „kapelusze” z bezy i gotowe! Smacznego!
Zobacz filmik instruktażowy, który pokaże Ci jak zrobić je krok po kroku: