Gofry są jednym z kultowych elementów wzbogacających każdy wakacyjny wyjazd. Ich największą zaletą jest możliwość przygotowania w różnych wersjach. Poniższy przepis to udowadnia.
Przepyszne, chrupiące i aromatyczne gofry są dla wielu osób najlepszym pomysłem na słodką przekąskę. Poniższy przepis Anny Starmach pozwala przygotować pyszną ich wersję we własnej kuchni.
Składniki:
250 g mąki
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żółtka i białka oddzielamy od siebie. Biało przelewamy do osobnej miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy suche składniki i dodajemy mleko, żółtko i olej, po czym łączymy w jednolitą masę. Potem dodajemy białko i delikatnie mieszamy.
Następnie smażymy gofry na gofrownicy. Skrzydła urządzenia smarujemy olejem lub masłem przy użyciu pędzla i rozgrzewamy. Potem nakładamy ciasto i smażymy, aż nabiorą chrupkości i odpowiedniego koloru.